Location

MONTENEGRO, BAR, VELIKI PIJESAK

MONTENEGRO

BISER MEDITERANA

Na samom jugu velikog plavetnila Jadranskog mora, u njedrima balkanskih planina, smjestena je Crna Gora. Ova lepotica divlje prirode obasuta je superlativima kakve bi svi pozeljeli. Na malom prostoru, okupili su se : more sa predivnim plazama, rijeke sa jedinstvenim kanjonima, bistra jezera i gorostasne planine. Takva ljepota oduzima dah i pri prvom susretu svaki putnik vecno ostaje zaljubljen u Crnu Goru.

Crna Gora se nalazi između 41º 52´- 43º 42´ sjeverne geografske širine i 18º26´- 20º22´ istočne geografske dužine, pa pripada srednjem Mediteranu, odnosno južnoj Evropi.Na sjeveru se graniči sa Srbijom, na jugoistoku sa Kosovom i Albanijom, sa juga je od Italije dijeli Jadransko more, a na zapadu su joj susjedi Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Nestasna priroda izgleda kao da je gubila bisere prolazeci Crnom Gorom. Jedan od njih je Durmitor, velicanstvena planina, koja skriva brojna lednicka jezera. Na samom jugu Crne Gore, zauvjek zaljubljeni jedno u drugo, rijeka Bojana i Jadransko more stvorili su jednu od najljepsih plaza na crnogorskom primorju – Veliku plazu. Njena duzina iznosi 13 km i odlikuje se sitnim i ljekovitim pijeskom.

Uvrsten u 20 najljepsih zaliva svijeta, Bokokotorski zaliv smestio se izmedju visokih stijena koje se ogledaju u njegovoj modro plavoj vodi. Biogradska gora koja je unjedrila prasumu i velicanstveni kanjon rijeke Tare, samo su diomnogobrojnih cuda prirode, koja je bila velikodusna kada je odlucila da stvara Crnu Goru. Kontrastna i zapanjujuca Crna Gora je more priblizila divovskim planinama, a usnula jezera probudila brzim i pitkim rijekama. Tisinu Skadarskog jezera, najveceg jezera na Balkanu, remeti samo njezni let ptica kojih ovde ima u izobilju. Crna Gora je ponosna zemlja koju krasi duga i burna istorija, iako vjekovima centar različitih kulturnih i religijskih uticaja, Crna Gora je danas multietnička država poznata po toleranciji i skladnim odnosima njenih naroda.