Veliki Pijesak, 85000 Bar
Montenegro
382.68.333.833
382.30.364.335
sales@hotelkalamper.me
reservations@hotelkalamper.meDestinacija

Smješteni na najljepšem dijelu Crnogorskog primorja
i jednoj od najljepših plaža Barske opštine

Biser Mediterana

Crna

Gora

Zemlja čuda. Ćup pun najrazličitijeg blaga. Kao da se zaista, kako kaže legenda, Bogu iznad Crne Gore pocijepala vreća kad je dijelio darove prirode, pa mu poispadale planine a i štošta drugo.


Na samom jugu velikog plavetnila Jadranskog mora, u njedrima balkanskih planina, smjestena je Crna Gora. Ova lepotica divlje prirode obasuta je superlativima kakve bi svi pozeljeli. Na malom prostoru, okupili su se : more sa predivnim plazama, rijeke sa jedinstvenim kanjonima, bistra jezera i gorostasne planine. Takva ljepota oduzima dah i pri prvom susretu svaki putnik vecno ostaje zaljubljen u Crnu Goru.

Crna Gora se nalazi između 41º 52´- 43º 42´ sjeverne geografske širine i 18º26´- 20º22´ istočne geografske dužine, pa pripada srednjem Mediteranu, odnosno južnoj Evropi.Na sjeveru se graniči sa Srbijom, na jugoistoku sa Kosovom i Albanijom, sa juga je od Italije dijeli Jadransko more, a na zapadu su joj susjedi Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Nestasna priroda izgleda kao da je gubila bisere prolazeci Crnom Gorom. Jedan od njih je Durmitor, velicanstvena planina, koja skriva brojna lednicka jezera. Na samom jugu Crne Gore, zauvjek zaljubljeni jedno u drugo, rijeka Bojana i Jadransko more stvorili su jednu od najljepsih plaza na crnogorskom primorju – Veliku plazu. Njena duzina iznosi 13 km i odlikuje se sitnim i ljekovitim pijeskom.

Uvrsten u 20 najljepsih zaliva svijeta, Bokokotorski zaliv smestio se izmedju visokih stijena koje se ogledaju u njegovoj modro plavoj vodi.

Biogradska gora koja je unjedrila prasumu i velicanstveni kanjon rijeke Tare, samo su diomnogobrojnih cuda prirode, koja je bila velikodusna kada je odlucila da stvara Crnu Goru.

Kontrastna i zapanjujuca Crna Gora je more priblizila divovskim planinama, a usnula jezera probudila brzim i pitkim rijekama.

Tisinu Skadarskog jezera, najveceg jezera na Balkanu, remeti samo njezni let ptica kojih ovde ima u izobilju.

Crna Gora je ponosna zemlja koju krasi duga i burna istorija, iako vjekovima centar različitih kulturnih i religijskih uticaja, Crna Gora je danas multietnička država poznata po toleranciji i skladnim odnosima njenih naroda.Kapija Crne Gore

Bar


Grad maslina, pomorska kapija Crne Gore, vjekovno ognjište suživota, bez obzira na vjeru i naciju, Bar predstavlja spoj modernosti, tradicije i ljepote. Značajan je kao dinamični ekonomski centar Crne Gore, ali i kao grad koji čuva bogatu kulturno-istorijsku tradiciju.

Područje Bara smješteno je u jugoistočnom dijelu Crne Gore, između Jadranskog mora i Skadarskog jezera i zahvata površinu od 505 km2, od čega je kopnena površina 470 km². Opština se nalazi između 42º 6´ geografske širine i 19º 6´ geografske dužine.

U prostornom smislu, teritoriju opštine Bar čine tri zasebne cjeline:

  • primorsko područje čine: grad Bar, središte lokalne uprave, Marina, Luka, Barsko, Mrkovsko Goransko polje i primorska mjesta od Čanja do Dobre Vode i Utjehe;
  • jezersko područje odnosi se na Skadarsko jezero sa Virpazarom i selima uz obalu, Crmničko polje i prijezersku Krajinu do Ostrosa;
  • planinsko područje čine planinski lanci i vrhovi: Rumija 1594 m, Lisinj 1353 m, Sutorman 1185 m, Vrsuta 1183 m, Sozina 1185 m i Velja Trojica 1132 m;

Bar ima više od 46 kilometara morske obale, sa dvadesetak plaža, dužine oko devet kilometara.. Opštini Bar pripada i 128 km² površine Skadarskog jezera i 65 km jezerske obale.  Prosječna julska temperatura mora je 23,2C, a providnost pet metara.

Prijatna mediteranska klima privlači veliki broj turista svake godine. Sa prosječnih 270 sunčanih dana godišnje, Bar je jedan od najsunčanijih gradova Mediterana.

Bar je poznat po nautičkom turizmu, u njemu se nalazi jahting klub, za sve ljubitelje jedrenjaka ovo je pravo mesto. što se tiče provoda, u gradu ima dosta različitih restorana, kafića i klubova, u zavisnosti šta volite.

Zanimljivosti

STARI GRAD BAR: Stari Bar je grad koji je nekada imao 3.500 stanovnika, danas se naziva gradom duhova. Imaćete priliku da obiđete ovo bogato arheološko nalazište, na čijoj obnovi se već godinama radi. Možete vidjeti ostatke mletačkih palata, turkog kupatila i sat-kule, kao i akvadukt, zatim ostatke pravoslavnih i katoličkih crkava. Kada se poponemo na Citadelu, iza Starog grada ćemo moći da  vidimo dolinu obraslu maslinama i padine Rumije. Prije nego napustimo Stari Bar, proći ćemo pored stare turske shat-kule. Ovdje je vrijeme stalo, ali eksperti rade na tome da Stari Bar probude iz dubokog sna.

STARA MASLINA: Neizostavni dio Crne Gore, a posebno juga, su čuvene masline. Nekada se na ovim prostorima ni jedan mornar nije mogao oženiti ukoliko ne posadi određeni broj stabala masline. Zahvaljujući ovom običaju crnogorsko primorje danas broji oko 500 000 stabala maslina. U blizini Starog Bara nalazi se mjesto na kome raste jedna od tri najstarije masline na svijetu, stara preko 2.000 godina. Ova stara maslina i dalje daje plodove.

DVORAC KRALJA NIKOLE: Bar je jedan od tri grada u kome se nalaze tri rezidencije kralja Nikole. Dvorac je sada otvoren za posjetioce i u njemu je stacioniran jedan dio crnogorskog nasljeđa, prikazan u nošnji, oružju, nakitu i namještaju koji datira iz vremena s početka XIX vijeka. Oko dvorca se nalazi jedinstveni park u kome postoje višegodišnje vrste biljaka (stare i do 100 godina) i drveća kojih nema nigdje više u Crnoj Gori, kao što je drvo ginko bilobe. Stražarske kućice su date na uslugu Suvenirnici a u sali se redovno održavaju književne večeri, koncerti i promocije novih sadržaja. Plato ispred dvorca obiluje bogatim ljetnjim programom, dijelom zbog festivala “Barski ljetopis”, “TV festival”, Sajam knjiga i rukotvorina, kao i programom za ruske rezidente.

Okolina hotela

Najbliže znamenitosti

Plaža Veliki pijesak 0,1 km
Luka Bar 7,6 km
Stari grad Ulcinj 13,2 km

Restorani i prodavnice

Restoran Kalamper Restoran 0 km
Kalamper Beach Bar Kafe/bar 0 km
Pijaca 0,1 km

Ljepote prirode

Jadransko more More/okean 0 km
Ada Bojana Reka 32 km
Skadar lake Jezero 34 km

Plaže u okolini

Veliki Pijesak peščano-šljunkovita

 

Najbliži aerodromi

Aerodrom Podgorica 37,3 km
Aerodrom Tivat 53,7 km
Međunarodni aerodrom Tirana Mother Teresa 82,9 kmVeliki Pijesak

Veliki pijesak plaža se nalazi u tihom i mirnom naselju Dobre Vode u južnom delu Barske rivijere. Plaža dužine 600 metara je pokrivena sitnim šljunkom sa peskom. Pored Velikog pjeska nalazi se i plaža Mali pijesak, zajedno su deo zaštićenog područija. Mekani pesak i sitni šljunak, i takođe čista tirkizna voda su glavni atributi ovog tihog odmarališta.

Vekovni borovi zasićuju vazduh esencijalnim uljem, brojno maslinovo drveće pravi hlad u vrelim danima, a veče će vam pokloniti divan zalazak sunca. Mirni plažni odmor u ovom mestu možete jednostavno da zamijenite sa zanimljivim izletima u okolnim gradovima, Bar se nalazi na samo 7 km od Velikog pijeska.

Veliki Pijesak se jos naziva i ” vazdusna banja “. Poznato je da se u ovom mestu ukrstaju razliciti vetrovi sa planine i mora, koji su posebno pogodni za osobe koje pate od astme, bronhitisa, i drugih respiratornih oboljenja.